Clinica stomatologie Craiova
Luni - Vineri 9:00 - 20:00
Strada Lămâiței nr. 27A Craiova

Pedodontie

Pedodontie

Pedodonția, cunoscută și sub numele de stomatologie pediatrică, este o specialitate a stomatologiei care se ocupa cu îngrijirea orală a copiilor și adolescenților. Pedodonții sunt specialiști în gestionarea problemelor dentare și orale specifice vârstelor tinere, asigurând că copiii își mențin dinții sănătoși de la o vârstă fragedă și învățându-i bunele practici de igienă orală pentru viitor.

Medicul specialist pedodont se ocupă de :

  • Crearea unui mediu confortabil: Pedodonții sunt special pregătiți pentru a crea un mediu relaxant și confortabil pentru copii si tineri, pentru a reduce anxietatea și frica asociate vizitelor la stomatologie.
  • Examinări și evaluări de rutină: Pedodonții realizeaza examinări  periodice pentru a monitoriza dezvoltarea dentară si osoasă și pentru a identifica eventuale probleme sau afecțiuni în stadiile incipiente. Aceste examinări ajută la menținerea sănătății orale și prevenirea complicațiilor ulterioare.
  • Igienizare profesională: se vor aplica tehnici de igienizare orală  pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și a depozitelor de tartru. Aceasta ajută la menținerea sănătății gingiilor și la prevenirea cariilor.
  • Sigilarea dinților permanenți tineri: Prin aplicarea unui strat subțire de rășină compozită pe suprafețele ocluzale ale molariilor permanenți recent erupti, se vor proteja aceste zone vulnerabile la dezvoltarea cariilor.
  • Tratamentul cariilor: În cazul în care, la examenul clinic se constata prezenta proceselor carioase  se vor realiza obturații sau alte tratamente conservatoare pentru a repara dinții afectați.
  • Tratamentul endodontic (tratamentul canalului radicular): Dacă procesul carios a afectat pulpa dentară (nervul), pedodonții pot efectua tratamente de canal adaptate nevoilor specifice ale copiilor.
  •  Extracții ale dintilor temporari.
  • Managementul traumatismelor dentare: În cazul unor traumatismelor dentare (luxatii, fracturi) sau dinte avulsionat (scos complet din alveolă), medicul pedodont va realiza imobilizarea de urgență și urmarirea si tratamentul pe termen lung al dintelui afectat.
  • Educarea pacienților și a părinților: O parte importantă a pedodonției este educarea copiilor și a părinților cu privire la mentinerea unei bune igiene orală, dietă sănătoasă, utilizarea corectă a mijloacelor suplimentare de igienizare (ata dentara. apa de gura, dusuri bucale,etc).Pedodonția are o abordare delicată și prietenoasă, adaptată nevoilor specifice ale copiilor și adolescenților. Scopul principal este de a încuraja o bună igienă orală de la o vârstă fragedă și de a dezvolta relații pozitive cu pacienții tineri pentru a asigura sănătatea orală pe termen lung.
pedodontie-2-scaled
pedodontie-3-1
pedodontie-4
pedodontie-scaled