Clinica stomatologie Craiova
Luni - Vineri 9:00 - 20:00
Strada Lămâiței nr. 27A Craiova

Stomatologia generala

Stomatologia generala

Stomatologia generală este o specialitate a medicinii dentare care se concentrează pe diagnosticarea, prevenirea și tratamentul unei game variate de afecțiuni și patologii de la nivelul cavității orale. Stomatologii generalisti sunt medici specializați în furnizarea de îngrijiri medicale cuprinzătoare, pentru pacientii de toate vârstele și sunt adesea prima specialitate căreia i se adresează pacienții, urmând ca, ulterior, în funcție de diagnosticele stabilite, pacienții să fie directionați către specialitățile de care au nevoie.

stomatologie-generala-lucru-2-1-scaled
Stomatologie-generala-pacient-fericit-scaled

Iată câteva dintre manoperele terapeutice  ce țin de această specialitate, realizate frecvent  în cabinetul de medicină dentară:

 • Examinări de rutină (controale periodice): pentru a evalua sănătatea orală generală, inclusiv a dinților, gingiilor, limbii, obrajilor și a bolții palatine (cerului gurii). Aceste examene ajută la identificarea problemelor în stadiile incipiente și la elaborarea unui plan de tratament adecvat.
 • Controlul oncologic preventiv: patologia tumorală a cavității orale si a țesuturilor de la nivel amigdalo-fariangian pot fi depistate încă din forme incipiente (de la stadiul de ulcerație, tumoră proliferativă de foarte mici dimensiuni, sau chiar o pată discretă la nivelul mucoasei), în urma unei consultașii de rutină. Dacă există suspiciuni, pacientul va fi ulterior consultat de către medicul chirurg oro-maxilo-facial, care va stabili un plan de tratament individualizat.
 • Detartrajul supra si subgingival: Detartrajul sau curățarea profesională a dinților constă în îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului (piatra dentară) de pe suprafața dinților. De obicei se realizeaza cu un aparat cu ultrasunete si este urmat de periajul profesional. Această procedură este esențială pentru menținerea sănătății gingiilor și a dinților și trebuie realizată periodic, în funcție de necesitățile specifice ale fiecărui pacient.
 • Consiliere în menținerea unei igiene orale corecte: Medicul stomatolog vă poate oferi instrucțiuni detaliate despre cum să efectuați corect periajul dentar și despre utilizarea mijloacelor ajutatoare de igienă orală  (folosirea aței dentare, a dușului bucal, a periuțelor interdentare, etc). Pacientilor  li se vor explica si demonstra, cu ajutorul modelelor, tehnici eficiente pentru a îndepărta placa bacteriană și resturile alimentare, prevenind astfel dezvoltarea cariilor și a inflamațiilor gingivale.
https://www.dentistem.ro/wp-content/uploads/2024/04/stomatologie-generala-lucru-scaled-1.jpg
 • Tratamentul cariilor: se pot efectua obturații (plombe)  pentru a repara dinții cu procese carioase. Aceste tratamente ajută la stoparea progresului cariilor și la restabilirea funcționalității și esteticii dinților.
 • Tratamente endodontice (tratamentul canalului radicular): au ca scop tratarea infecțiile pulpare (ale nervului) și păstrarea pe termen lung pe arcadă a dinților afectați.
 • Extracții dentare: În cazul în care un dinte este irecuperabil din punct de vedere odontal sau parodontal, medicul va realiza extracția acestuia.
 • Coroane, punți, proteze dentare: aceste piese protetice se realizează pentru a înlocui dinții absenți sau pentru a îi restaura pe cei afectați de carii. uzură, traumatisme, discromii, etc.
 • Sigililări, fluorizări, aplicații topice de substanțe desensibilizante: se pot aplica materiale de protecție, cum ar fi compozitele de sigilare a dinților permanenți tineri, pentru prevenirea  cariilor la copii, sau geluri, lacuri, solutii cu fluor la adulți, sau tratamente  pentru sensibilitatea  dentară.
 • Albire dentară: Stomatologii pot oferi opțiuni de albire dentară pentru a îmbunătăți aspectul fizionomic al dinților.
 • Tratamente pentru afecțiuni gingivale: medicul de stomatologie generală poate trata afecțiuni parodontale  precum gingivita sau parodontita marginală  prin igienizare profesională și educație privind îmbunătațirea igienei orale.
 • Consultanță și educație: pacientii noștri primesc sfaturi privind igiena orală, alimentația sănătoasă, renunțarea la obiceiurile vicioase cu impact asupra sănătații orale și generale (fumat, dieta cariogenă), pentru a  preveni agravarea afecțiunilor dentare sau instalarea altora noi.
https://www.dentistem.ro/wp-content/uploads/2024/04/stomatologie-generala-4-1.jpeg