Clinica stomatologie Craiova
Luni - Vineri 9:00 - 20:00
Strada Lămâiței nr. 27A Craiova

Ortodontie si ortopedie dento-faciala

Ortodonție și ortopedie dento -facială

Ortodontia și ortopedia dento-facială reprezintă o specialitate medicală în cadrul medicinei dentare care are ca scop  corectarea poziției dinților și a maxilarelor pentru a îmbunătăți funcționalitatea dento-maxiara și estetica facială. Aceste specialități se bazează pe aplicarea principiilor biomecanice pentru a obține alinierea corespunzătoare a dinților și o ocluzie dentară (mușcătura) corectă.

https://www.dentistem.ro/wp-content/uploads/2024/04/ortodontie-lucru-2.jpg

Tratamentul ortodontic (de „îndreptare a dinților”) este din ce în ce mai solicitat de către pacienti, care înțeleg importanta corectării dizarmoniilor dentare și scheletale pentru a se bucura de un aspect fizionomic plăcut și de o ocluzie funcțională. Tratamentele ortodontice nu au limită de vârstă, putând fi aplicate, în funcție de caz, începând de la copii cu vârsta de 8-9 ani, până la adulți de vârstă matură. Ortodonții utilizează diferite aparate și tehnici pentru a corecta probleme precum incongruenta dentara (dinți strâmbi, inghesuiti sau cu spatii mari intre ei) , ocluzia defectuoasa (mușcătura incorecta) și alte afecțiuni legate de dezvoltarea osoasă și dentară.

https://www.dentistem.ro/wp-content/uploads/2024/04/ortodontie-ap-fix-2-scaled-1.jpg

La Centrul Medical Stomatologic DentiSteM se pot realiza consultații de specialitate ortodontică, investigațiile imagistice necesare diagnosticării și planificării tratamentului (OPG, teleradiografii, fotografii), fara a mai fi necesar sa va deplasati la centrele de radiologie din oras și tratamentul individualizat cu aparate ortodontice fixe (clasice și fizionomice), mobile sau cu sistemul modern de alignere dentare invizibile (aliniatoare dentare).

ortodontie-aparat-fix-1-scaled
ortodontie-bracket

Acesta se bazează pe crearea computerizată a unui set de  “alignere” (gutiere) clare, transparente, aproape invizibile când sunt purtate care sunt schimbate la intervale regulate pentru a ghida dinții spre pozițiile dorite. Principiul de bază constă în aplicarea ușoară de  presiuni asupra dinților pentru a-i aduce încet spre poziţia optimă. Durata tratamentului este, în medie de la 6-12 luni, confortul pacientului este semnificativ crescut, utilizarea este ușoară, cu posibiltatea mentinerii unei bune igiene orale.

Gutierele sunt invizibile, un atuu pentru cei foarte preocupaţi de estetică şi permite păstrarea stilului de viaţă.

Alignerele dentare invizibile pot fi folosite pentru majoritatea cazurilor de incongruenţă, inclusiv ocluzii adânci, înghesuiri, ocluzii încrucişate şi spaţieri.

Pentru cazurile, care necesită extracţii dentare, mişcări importante ale unor grupuri de dinţi, se recomandă utilizarea aparatelor poliagregate cu brackets şi mecanică cu fricţiune redusă.

Pentru a atinge rezultatul dorit, pacientul trebuie să respecte indicaţiile și sa se prezinte la controalele recomandate, pentru a asigura desfăşurarea conform planului de tratament.

https://www.dentistem.ro/wp-content/uploads/2024/04/ortodontie-aligner.jpg

Avantajele alignerelor transparente:

Estetică: Alignerele sunt aproape invizibile, ceea ce face tratamentul mai puțin vizibil din punct de vedere estetic. Aceasta este o alegere potrivita în special pentru adulții care doresc să-și corecteze dinții fără să poarte aparate metalice vizibile.

Confort: Alignerele dentare invizibile sunt fabricate din material moale și neted, reducând astfel riscul de a cauza iritații sau răni la nivelul obrajilor și gingiilor.

Ușurință în igienizare: Deoarece alignerele pot fi scoase în timpul mesei și periajului, menținerea igienei dentare este mai ușoară comparativ cu aparatele fixe.

Predictibilitate și planificare computerizată: Tratamentele cu alignere transparente folosesc tehnologii avansate de scanare și planificare computerizată pentru a anticipa rezultatele finale și a crea un plan de tratament individualizat.

Chiar dacă poate exista o perioadă de ajustare inițială, multe persoane găsesc că alignerele dentare invizibile sunt mai confortabile decât aparatele fixe, care pot provoca iritații sau sensibilitate.

Ortodontia și ortopedia dento-facială reprezintă specialități care au evoluat semnificativ, oferind opțiuni de tratament mai predictibile, estetice, confortabile. Tratamentele cu alignere dentare transparente reprezintă un exemplu inovator în acest domeniu, oferind pacienților o modalitate modernă de a obține un zâmbet frumos și aliniat fără a renunța la aspectul estetic și confortul personal.

ortodontie-lucru-scaled
ortodontie-alignere-in-cutie-scaled
ortodontie-ap-fix-1-2-scaled