Prevenție și igienizare
Igiena orală corectă: Medicul stomatolog vă poate oferi instrucțiuni detaliate despre cum să efectuați corect periajul dentar și despre utilizarea mijloacelor ajutatatoare de igienă orală (folosirea aței dentare, a dușului bucal, a periuțelor interdentare, etc). Pacienților li se vor explica și demonstra cu ajutorul modelelor tehnici eficiente pentru a îndepărta placa bacteriană și resturile alimentare, prevenind astfel dezvoltarea cariilor și a inflamațiilor gingivale.
Detartrajul supra si subgingival: Detartrajul sau curățarea profesională a dinților constă în îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului (piatra dentară) de pe suprafața dinților. De obicei se realizează cu un aparat cu ultrasunete și este urmat de periajul profesional. Această procedură este esențială pentru menținerea sănătății gingiilor și a dinților și trebuie realizată periodic, în funcție de necesitatile specifice ale fiecărui pacient.
Airflow: Tehnica Airflow implică îndepărtarea eficientă a plăcii bacteriene, a petelor și a depozitelor moi si dure de pe suprafața dinților folosind un amestec de apă, aer comprimat și pulbere abrazivă specială. Această procedură nu numai că îmbunătățește aspectul dinților, dar contribuie și la igiena orală generală.
La DentiStem folosim, pe lângă detartrajul ultrasonic clasic, stația de igienizare profesională Painless:
Cu o tehnologie de ultimă generație, este în același timp atât prophy jet, cât și detartror, asigurând îndepărtarea nedureroasă a tartrului subgingival și supragingival, prin intermediul vibrațiilor eliptice și a utilizării vârfurilor de titan. Prophy jet-ul utilizează aerul comprimat pentru pulverizarea pulberii și a apei, care îndepărtează substanțele adezive de pe suprafața dinților (cum ar fi placa dentară, pigmenți) și lustruirea smalțului dentar și curățarea profundă a suprafețelor implantelor dentare, fiind tratament de elecție în cazul periimplantitelor prin caracterul minim invaziv. Tratamentul este confortabil pentru pacienți, nu zgârie suprafața dinților și nu deteriorează țesuturile moi, având aplicații multiple, în profilaxie, endodonție, parodontologie, implantologie.
Igiena implanturilor și a restaurărilor (lucrărilor) protetice: Pentru pacienții cu implanturi dentare sau lucrări protetice (coroane, punți dentare), este important să se efectueze igienizări profesionale și să se urmeze instrucțiunile medicului pentru a preveni acumularea depozitelor de placă bacteriană și tartru sub corpurile de punte sau în jurul stâlpilor implantari, zone care necesită o atenție sporită în ceea ce privește menținerea igienei.
Controlul oncologic preventiv: Patologia tumorală a cavității orale și a țesuturilor de la nivel amigdalo-fariangian pot fi depistate încă din stadii incipiente (de la stadiul de ulcerație, tumoră proliferativă de foarte mici dimensiuni, sau chiar o pată discretă la nivelul mucoasei), în urma unei consultații de rutină. Dacă există suspiciuni, pacientul va fi ulterior consultat de către medicul chirurg oro-maxilo-facial, care va stabili un plan de tratament individualizat.
Consultații regulate: Programarea de vizite periodice la cabinetul de medicină dentară pentru controale preventive este esențială pentru a identifica și trata orice problemă în stadiile incipiente. Aceasta include evaluarea generală a sănătății orale, radiografii și discuții despre măsuri de prevenție personalizate.
Instruire și consiliere: Medicul stomatolog vă va oferi instrucțiuni personalizate despre cum să mențineți igiena orală acasă (a dinților, a protezelor dentare, a restaurărilor cu sprijin implantar) și să evitați obiceiurile care pot afecta sănătatea orală, cum ar fi fumatul sau consumul excesiv de zahăr și băuturi acidulate.
Stabilirea unei relații de încredere medic-pacient este cheia pentru menținerea sănătății orale pe termen lung. Controalele periodice, chiar și atunci când nu considerați că aveți o problemă și respectarea indicațiilor și sfaturilor primite în cabinet vă pot ajuta să evitați afecțiunile dentare și gingivale și să mentineti o bună sănătate orală.