Endodonția este ramura stomatologiei care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul patologiei legate de pulpa dentară și țesuturile periapicale (în jurul rădăcinii dintelui). Termenul „endodontie” provine din cuvintele grecești „endon” (în interior) și „odont” (dinte), indicând astfel tratamentul care se desfășoară în interiorul dinților.
Specialiștii în endodontie, numiți medici endodonți, se concentrează în principal pe tratamentul canalelor radiculare ale dinților. Acest canal conține pulpa dentară, care este alcatuită din filamente nervoase, vase de sânge și țesut conjunctiv. Endodonții tratează inflamațiile și infecțiile pulpare, care, frecvent se asociază cu durere dentară acută sau cronică, având ca scop păstrarea dintelui natural în cazul afecțiunilor care altfel, ar duce la extracția acestuia.
Carii profunde: Caria dentară netratată sau necorespunzător tratată poate ajunge la pulpa dentară, cauzând inflamație și infecție. Tratamentul endodontic este adesea necesar pentru a îndepărta țesutul pulpar inflamat și pentru a preveni extinderea infecției.
Infecții dentare: Infecțiile bacteriene care ajung la nivelul pulpei dentare pot provoca durere intensă și inflamație locală. Tratamentul endodontic este necesar pentru a îndepărta bacteriile și a steriliza canalul radicular, astfel încât să se prevină răspândirea infecției.
Durere persistentă: Dacă un dinte prezintă durere persistentă și sensibilitate la cald sau rece, este posibil ca pulpa dentară să fie afectată. Tratamentul endodontic poate fi necesar pentru eradicarea durerii.
Leziuni sau traumatisme dentare: Dacă un dinte a fost fracturat sau a suferit un traumatism puternic, pulpa dentară poate fi afectată. Tratamentul endodontic poate fi necesar pentru a preveni complicațiile ulterioare.
Abces dentar: Un abces dentar este o colecție de puroi în interiorul țesutului gingival sau în jurul vârfului rădăcinii dentare. Tratamentul endodontic ajută la drenarea abcesului și la tratarea infecției.
Sensibilitate excesivă: Sensibilitatea dentară persistentă la stimuli precum alimentele calde, reci sau dulci poate indica probleme la nivelul pulpei dentare, ceea ce poate necesita tratament endodontic.
Reacții adverse la proceduri dentare anterioare: Unele persoane pot dezvolta sensibilitate sau durere persistentă după proceduri stomatologice precum obturații sau coroane. Tratamentul endodontic poate fi necesar pentru a trata problemele pulpare care au rezultat în urma acestor proceduri.
Dinți fracturați sau fisurați: Fracturile dentare pot permite bacteriilor să pătrundă în interiorul dintelui, cauzând infecții și inflamații. Tratamentul endodontic poate fi necesar pentru a pastra pe arcada un dinte fracturat sau fisurat.
Examinarea și diagnosticarea, folosind adesea radiografii și alte tehnologii de imagistică (CBCT) pentru a evalua starea dintelui și a țesuturilor periapicale. Dacă se constată inflamații, infecții sau alte probleme legate de pulpa dentară, se poate recomanda tratamentul endodontic.
Tratamentul endodontic propriu-zis, care presupune evidarea camerei pulpare și a canalelor radiculare. Canalele radiculare sunt curățate, dezinfectate și obturate cu un material special (gutapercă) sau alte materiale de obturație endodontică (cimenturi/sealere). Scopul este de a elimina infecția și de a preveni recidiva acesteia.
Sigilarea: După ce canalul radicular este obturat definitiv, dintelui i se poate adăuga o restaurare temporară sau permanentă, cum ar fi o obturație sau o coroană dentară, pentru a-i reda funcționalitatea și estetica.
O indicație importantă a tratamentului endodontic cu magnificație o constituie re-tratamentul endodontic al dinților cu tratamente anterioare incorecte sau incomplete și cu simptomatologie clinică sau radiologică. Scopul terapiei endodontice este de a păstra dintele natural pe arcada, menținând astfel funcționalitatea sistemului dento-maxilar, în locul extracției, în cazul în care acest lucru este posibil și benefic pentru pacient.