Chirurgia orală și maxilo-facială este specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticarea, tratamentul și managementul afecțiunilor și traumatismelor de la nivelul cavității bucale, feței, maxilarelor și structurilor asociate. Această specialitate se concentrează pe intervențiile chirurgicale care vizează rezolvarea unor probleme complexe și variate, de la extracții dentare dificile până la reconstrucții maxilo-faciale.
Extracția dentară: aceasta este una dintre cele mai comune proceduri chirurgicale din domeniul stomatologiei, la care se recurge atunci cand dinții naturali nu mai pot fi păstrați pe arcadă din cauza distrucției coronare, fracturii sau mobilității. Uneori, extracțiile pot fi mai complexe, cum ar fi în cazul dinților inclusi, cand procedura poartă denumirea de odontectomie.
Inserarea implanturilor dentare: această procedură implică plasarea implanturilor endoosoase în grosimea maxilarului sau a mandibulei pentru a înlocui dinții absenti. Implanturile dentare sunt folosite pentru a susține coroane, punți sau proteze dentare, astfel compensând absența dinților naturali. În cazurile de atrofie osoasă majoră, se poate apela la inserarea implanturilor subperiostale sau zigomatice.
Rezecția apicală: presupune excizia chirurgicală a porțiunii apicale a rădacinii dentare, care are un proces infecțios cronic (chist/granulom) și astfel, dintele poate fi în continuare păstrat pe arcadă.
Chistectomii și tratamentul afecțiunilor mucoasei orale: îndepărtarea (excizia chirurgicală) a chisturilor orale și odontogene (în legătură cu dinții) sau a altor leziuni hiperplazice benigne/ maligne ale țesuturilor orale .
Biopsii: dacă sunt suspectate afecțiuni precum leziuni canceroase sau pre-canceroase, chirurgul OMF poate efectua o biopsie, prelevând țesut de la nivelul zonei afectate, care va fi ulterior analizat din punct de vedere histopatologic. pentru stabilirea unui dignostic de certitudine.
Chirurgia ortognatică: presupune una sau mai multe intervenții chirurgicale pentru a corecta anomalii majore ale ocluziei dentare (mușcăturii) sau ale structurilor maxilo-faciale. Chirurgia ortognatică poate implica realinierea maxilarelor și/sau a mandibulei pentru a corecta probleme precum ocluzia deschisă, sau decalajul sagital foarte mare între maxilarul superior și inferior.
Chirurgia reconstructivă facială: implică reconstrucția structurilor feței afectate de traumatisme, tumori sau alte afecțiuni. Acest domeniu se ocupă de restaurarea funcțională și estetică a feței și maxilarelor.
Sinus-lift-ingul (elevația membranei sinusului maxilar):Sinus lift-ul, cunoscut și sub numele de procedură de augmentare a sinusului, este o intervenție chirurgicală care permite plasarea implanturilor dentare în zona maxilarului superior, în cazul în care osul este insuficient din cauza sinusurilor coborâte sau a resorbției osoase. Această procedură este de obicei realizată atunci când osul disponibil în zona premolarilor și molarilor este prea subțire sau insuficient pentru a susține implanturile dentare.
Implanturile subperiostale:sunt o opțiune pentru pacienții care au resorbții osoase semnificative la nivelul maxilarului sau a mandibulei și care nu pot beneficia de implanturi dentare endoosoase, care sunt plasate direct în grosimea osului. Această procedură implică plasarea implanturilor sub membrana periostală, care învelește osul maxilarului sau al mandibulei.
Desfășurarea procedurii de inserare a implanturilor subperiostale:
Ambele proceduri, sinus liftingul și implanturile subperiostale, sunt tehnici chirurgicale avansate, ce reprezintă soluții inovatoare pentru a permite pacienților cu atrofii osoase majore să beneficieze de avantajele implanturilor dentare.